Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kyllä puistokäytävälle!

Minä toivotan lämpimästi tervetulleeksi kevyen liikenteen väylän Kruununsillan ja Rantakadun mutkan välille.

Lenkkeilen usein joenrannan väyliä pitkin. Rantakadulla on kuljettava tien vierustaa, väisteltävä tien varteen pysäköityjä autoja ja varottava autoilijoita. Voi, miten olenkaan odottanut, että uusi kevyen liikenteen väylä valmistuu alas jokisuistoon.

Liikkumattomuus vie terveyden. Ainakin vielä yhteiskunta vastaa lähes täysin myös ihmisten elintasosairauksien hoitokustannuksista. Julkinen sektori velkaantuu ennätysvauhtia, koska meille tarjottujen hyvinvointipalvelujen tuottaminen maksaa enemmän kuin mitä maksamme veroja yhteiskunnalle.

Meidän kaikkien olisi viimeistään nyt tehtävä kaikkemme, ettemme osaltamme rasittaisi hyvinvointivaltiotamme elintasosairauksien aiheuttamilla täysin turhilla kustannuksilla.

Merkittävä keino elintasosairauksien torjunnassa on liikunta. Suonenjoen kaupunki on tehnyt aivan oikein, kun se on satsannut ihmisten liikkumisen mahdollistamiseen. Uusi monitoimihalli on mahtava lahja meille asukkaille. Lintharjun loputtomat polut tarjoavat iloa lukemattomalle joukolle ulkoilijoita.

Hiihtolatujen kunnossapitäjälle annan erityiskiitoksen. Hän työskentelee latukoneineen öisin, pyryssä, loskassa ja suurina juhlapäivinä – vain jotta me käyttäjät saisimme aina hiihtää toimivilla laduilla. Kun hän köröttelee koneineen vastaan ladulla, tekee mieli tehdä kunniaa.

Uusi esteetön lähiväylä saa huonojalkaisetkin ihmiset liikkeelle.

Samaa liikuntamahdollisuuksiin satsaamista on uuden kevyen liikenteen väylän rakentaminen. Meille Suonenjoen asukkaille halutaan tarjota taas yksi uusi houkutin lähteä liikkeelle ja pitää itsestämme huolta.

Olen huomannut, että uutta kevyen liikenteen väylää vastustavat jotkut Kruununsillan ja Rantakadun mutkan välisen alueen asukkaat. He ovat ehkä vuosikymmeniäkin tottuneet pitämään omanaan meidän kaikkien suonenjokelaisten omistamaa yhteistä aluetta jokisuistossa.

Meidän kaikkien kaupungin asukkaiden yhteinen etu ei kuitenkaan voi olla alisteinen joidenkin jokirannan asukkaiden halulle nauttia yksin ”omasta” uimarannasta ja luonnontilaisesta jokinäkymästä.

Hanketta yritetään kaataa vetoamalla sen rakentamiskustannuksiin ja luontoarvojen tuhoutumiseen. Nämä ovat näennäisperusteluja. Rakentamiskustannukset ovat mitättömät viimeaikaisten liikuntainvestointien kustannusten rinnalla.

Uusi esteetön lähiväylä saa huonojalkaisetkin ihmiset liikkeelle. Lisääntynyt liikunta vähentää sosiaali- ja terveyskustannuksia jo lyhyellä tähtäimellä rutkasti enemmän kuin mitä kevyen liikenteen väylän rakentaminen maksaa.

Entä luontoarvot sitten. Ei nyt mitään Talvivaaran kaivosta olla perustamassa, vaan rakentamassa kevyen liikenteen väylä keskelle kaupunkia. Suonenjoki on vehmas puistokaupunki. Viheralueita riittää ydinkeskustassakin. Villi luonto alkaa ihan keskustan tuntumasta.

Luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta on paljon parempi, että me lenkkeilemme samoja polkuja rakennetussa keskustassa kuin että lähdemme suurin joukoin metsän kunttaa kuluttamaan.

Uuden kevyen liikenteen väylän vastustajat esittävät edustavansa Suonenjoen asukkaiden enemmistöä. Tehkääpä gallup muualla kuin Kruununsillan ja Rantakadun mutkan välillä asuvien keskuudessa. Luulenpa, että uuden kevyen liikenteen väylän kannattajia on paljon enemmän kuin vastustajia. Ja kysykää vielä erikseen lenkkeilevältä väeltä. Kuka vastustaa sitä, että ihana jokipolkumme täydentyy uudella, rauhaisalla etapilla.

Suonenjoen päättäjät: älkää kuunnelko äänekkään vähemmistön ääntä, vaan ajatelkaa meidän kaikkien kaupunkilaisten parasta. Meille ja Suonenjoelle on parasta mahdollisimman hyvät puitteet liikunnalle.