Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Isovanhempien sanoista ja teoista jää muistijälki

Mummolla ja ukilla, mummilla, papalla sekä vaarilla on suuri merkitys ihmisen elämässä.

Laajassa kuvassa isovanhempien merkityksen ymmärtää oikeastaan vasta aikuisena ja yhä enenevässä määrin siinä vaiheessa, kun on omaa jälkikasvua.

Moni oman elämän arvoista ja teoista kumpuaa isovanhempien opeista ja teoista. Tekevä isovanhempi on saattanut opettaa lapsenlapsensa marjastamaan, kalastamaan, sienestämään ja nikkaroimaan sekä laittamaan ruokaa.

Isovanhempi on esimerkillään opettanut, kuinka suvaitaan ja kunnioitetaan toisia ihmisiä, miten lohdutetaan ja annetaan anteeksi.

Vanhan kansan viisauksia on eletty todeksi mummojen ja pappojen kanssa. Vanhan kansan ihmisiltä on voinut myös oppia elämässä ja arjessa tärkeitä asioita esimerkiksi säästäväisyydestä ja ahkeruuden merkityksestä, siitä, että pyrkii tekemään työnsä mahdollisimman hyvin.

Aikuisena ja vanhempana toisinaan pohtii, miten ukki tai mummo olisi toiminut tässä tilanteessa.

Isomummoltani opin virsiä, mummoltani vispipuuron teon.

Itselläni oli onni elää arkea ja juhlaa todeksi yhden isomummon, yhden mummon ja yhden ukin kanssa. Isomummoltani opin virsiä, mummoltani vispipuuron teon. Toinen ukkini oli nukkunut pois jo vuosia ennen syntymääni. Toinen mummoni ehti nähdä minut vauvana.

Vanhoja valokuvia katsellessa mieleen nousee lämpimiä muistoja ja haikeuttakin. Niin mielelläni olisin halunnut oppia tuntemaan myös edesmenneet isovanhempani.

Pidetään kiinni mummoistamme ja papoistamme. Tehdään asioita yhdessä. Nautitaan elämästä. Jos omia isovanhempia ei ole, aina on mahdollista saada elämäänsä varamummo tai varaukki.