Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Iäkkäiden toimintakyky on kohentunut huomattavasti

Puoli seitsemän -ohjelmassa näytettiin viime viikolla, kuinka eräs 88-vuotias teräsvaari pelasi jalkapalloa MyPan Ruutiukot-joukkueessa. Kentällä oli myös muita ikämiespelaajia. Tämä teräsvaari juoksi kevyesti pallon perässä ja jakoi pelikavereille syöttöjä ja ennen kaikkea hänen kasvoiltaan paistoi liikkumisen ilo.

Iäkkäiden henkilöiden toimintakyky on nykyään huomattavasti parempi verrattuna saman ikäisten toimintakykyyn kolme vuosikymmentä sitten. Tämä selvisi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Gerontologian tutkimuskeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin fyysisen ja älyllisen toimintakyvyn eroja verraten nykypäivän 75–80-vuotiaita 1990-luvulla eläneisiin ikätovereihin.

Tulokset osoittivat, että 75- ja 80-vuotiaiden miesten ja naisten lihasvoima, kävelynopeus, reaktionopeus, sanasujuvuus, päättelykyky ja muisti ovat nykyään huomattavasti parempia.

30 vuodessa on tutkimuksen mukaan tapahtunut paljon suotuisia muutoksia. Näitä ovat esimerkiksi parempi ravitsemus ja hygienia, terveydenhuollon palveluiden ja koulujärjestelmän kehittyminen, paremmat koulutusmahdollisuudet sekä monipuolistunut työelämä.

Toimintakykytutkijan näkökulmasta elämä näyttää jatkuvan keskeltä eikä pelkästään lopusta. Eliniän kasvu tuo lisää toimintakykyisiä vuosia meistä useimmille, mutta samalla viimeinen elinvuosi sijoittuu yhä korkeampaan ikään ja lisää hoivan tarvetta.

Ensi viikolla vietetään Vanhusten viikkoa. Vanhustyön Keskusliitto haluaa nostaa esille positiivisia asioita vanhenemisesta. Arjessa on paljon asioita, jotka tekevät ikääntyvät ihmiset onnellisiksi kivuista ja säryistä huolimatta.

Elämä näyttää jatkuvan keskeltä eikä pelkästään lopusta.