Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Näkövammaiset avasivat näkevän silmät

Lapsena leikittiin sokkosta. Yksi leikkijöistä jahtasi muita silmät peitettyinä. Sokeita leikittiin kulkemalla silmät kiinni, joskin kiusaus tirkistellä oli ylivoimainen ja sillä estettiin törmäilyt ja vahingot.

Iän karttuessa sokkoleikit jäivät, mutta tietoisuus näkövammaisen kohtaamista haasteista ei oikeastaan kasvanut. Asioita, jotka eivät edes sivua omaa elämää, ei vaan tule ajatelleeksi.

Piipahdus näkövammaisten kerhossa lisäsi ymmärrystä ja antoi ihan konkreettista tietoa. Olen esimerkiksi miettinyt, mitä lääkepakkauksessa oleva pistekirjoitus kertoo? Siinä lukee lääkkeen nimi ja vahvuus. Tieto löytyi kerhosta.

Sain myös vastauksia miten näkövammainen suoriutuu arkisista askareista, joiden tekeminen silmät kiinni tuntuu vähintään haasteellisilta näkevän vinkkelistä.

Näkövammainen käyttää luovuutta ja kekseliäisyyttä, ja näkövammaisella on taatusti keskimääräistä parempi ongelmanratkaisukyky. Pakko on tiukka opettaja.

Puheissa tuli esiin, että näkövammaisten oletetaan möhlivän asioita, koska he eivät näe. Jos näkevä kaataa kahviin piimää, kompastelee portaissa tai laittaa kermavaahtoon suolaa sokerin sijasta, sellaista vaan sattuu. Jos näkövammainen tekee sen, se tapahtuu, koska hän on sokea.

Pakko on tiukka opettaja.

Näkevälle sattuvat kommellukset ovat hauskoja ja niille voi nauraa. Näkövammaisen haaverit ovat enemmänkin säälittäviä. Kerhossa pohdittiin, ettei sitä koeta suorastaan leimaamiseksi, mutta kyllä suhtautumisessa on eroa.

Faktaa on, että näkövammainen kyllä pärjää näkevien maailmassa. Näkevän astuminen näkövammaisen saappaisiin on vaikeampaa. Yritin lukea pistekirjoitusta. Yritys kaatui jo siihen, ettei sormet erottaneet mihin kirjain loppuu ja uusi alkaa. Näkevä tarvitsi sokean apua tehtävästä suoriutumiseen.