perjantai 26.4.2019 Terttu, Teresa, Tessa

Parasta paikallista

”Nyt ei tiedä, millainen on huomispäivä”

Olavi Suomela on Suonenjoen Sotaveteraanit ry;n hallituksen jäsen.

 

– Joka on nähnyt rintamakauhuja, ei toivo sotaa, sanoo sotaveteraani Olavi Suomela. 91-vuotias Suomela tietää mistä puhuu, sillä hän edustaa harvenevaa joukkoa, joka oli puolustamassa 100-vuotiaan Suomen vapautta. Myös vapautta kirjoittaa ja julkaista sensuroimatta tämäkin juttu.

Kun peruutetaan 30-luvun loppupuolelle, löytyy Olavi Suomela Impilahden Sumerian kylästä. Kymmenhenkisen maanviljelijäperheen poika kalastelee Laatokassa ja osaa jo käsitellä hevosta. Vuonna 1938 hän päättää koulunkäynnin Leppäsillan kansakoulussa.
Kun kesä 1939 kääntyy syksyksi, alkaa näkyä huonoja merkkejä.
– Meiltä oli rautatielle matkaa noin sata metriä. Kiskoilla alkoi liikkua sotakalustoa ja sotilaita. Kyliin majoittui reserviläisiä.
– 30. marraskuuta ’ratkesi’. Kävelimme isän kanssa Sortavala-Pitkäranta -tielle ja katsoimme rajalle päin. Koko tienoo loimotti punaisena. Talvisota oli syttynyt.
– Isä sanoi: ”Nyt ei tiedä, minkälainen on huomispäivä.”

Olavi oli tuolloin 14-vuotias ja jo täysi hevosmies. 8. joulukuuta hän kyyditsi rautatieasemalle perheensä, jonka määränpäänä oli Ylämylly ja siellä Olavin tädin emännöimä maalaistalo.

Marjatta Hännisen kirjoittama elämänmakuinen haastattelu kokonaisuudessaan 27.4. lehdessä.

Kommentit

  • Anita monttinen-Saiz

    Mika mahtava elaman viisaus, oppia elamaan tassa paivassa. Haastattelu kosketti minua, kiitos!

Jätä kommentti

*