perjantai 10.7.2020 Saima, Saimi

Parasta paikallista

Myrsky kaatoi puita ja katkaisi sähkölinjan

Päivö-myrsky jylläsi Suomen halki tiistain ja keskiviikon aikana. Sisä-Savon alueella myrskytuhoja korjattiin kuntakohtaisesti. Pahin myräkkä ohitti Vesannon kokonaan, eikä hälytyksiä tullut keskiviikkoaamuun mennessä lainkaan. Karttula–Tervon alueella hälytystehtäviä oli muutamia. Karttulassa tehtäviä oli neljä. Kolme niistä oli kaatuneita puita, yksi oli laiturissa uponnut vene. Myös Tervossa pääosa hälytyksistä tuli kaatuneisiin puihin liittyen. Puut olivat kaatuneet joko tielle tai sähkölinjojen päälle.
Lisäksi Tervon varalaskupaikalla asfaltin alle oli päässyt vettä ja tie oli sortunut puoli metriä kertaa puoli metriä -kokoiselta alueelta. Kuoppa oli kolmesta neljäänkymmeneen senttiä syvä.

Rautalammilla oli neljä tehtävää. Keskiviikkoaamuna pelastuslaitos kävi laskemassa kaksi vaurioitunutta lipputankoa alas, jotta ne eivät kaatuisi. Kaatuneista puista tuli tiistai-iltana kaksi hälytystä. Toisessa tapauksessa puu oli kaatunut sähkölinjalle. Tiistai–keskiviikkoyönä tuli palohälytys pienestä rakennuspalosta haja-asutusalueella. Rakennuksen sähkötaulu oli syttynyt palamaan mahdollisesti joko salamaniskun tai linjalle kaatuneen puun aiheuttamien vaurioiden takia.

Suonenjoella oli kaikkiaan kaksikymmentä tehtävää, jotka liittyivät kaikki tuulen kaatamiin puihin. Keskiviikkoaamuna hieman ennen aamuseitsemää pelastuslaitos kävi eristämässä Salmisentien ja Särkisentien risteyksen varoitusnauhalla. Sähkölinja oli katkennut ja riippui ainakin vielä keskiviikkona puolilta päivin tiellä. Pelastuslaitokselta varoitetaan, ettei sähköjohtoja tai niiden läheisyydessä olevia kaatuneita puita saa missään nimessä mennä siirtämään itse. Vaikka sähköntulo olisikin katkennut, on linja silti hengenvaarallinen. Pelastuslaitos ei voi hoitaa tilannetta, vaan linjojen korjaaminen on sähköyhtiön vastuulla. Alueella liikkuvia kehotetaan kiertämään toista reittiä.

Myrskyn aiheuttamia sähkökatkoja oli keskiviikkona aamupäivällä vielä 3 811 sisäsavolaistaloudessa. Talouksia, joista sähköt olivat poikki, oli Karttulassa 1 785, Rautalammilla 464, Suonenjoella 998 Tervossa 408 ja Vesannolla 156.

Jätä kommentti

*