sunnuntai 20.7.2019 Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Margareeta

Parasta paikallista

Maksuosuusperuste jää ennalleen

Pohjois-Savon kunnissa lausuntokierroksella ollut Pohjois-Savon alueellisen pelastustoimen maksuosuusperuste-esitys ei mennyt kunnissa läpi. Vastauksia määräaikaan mennessä tuli 12 kunnasta. Maksuosuudenperusteen päivittämistä kannatti kuusi kuntaa: Iisalmi, Keitele, Kuopio, Rautalampi, Varkaus ja Vieremä. Tuusniemi ja Kiuruvesi olivat myös myötämielisiä maksuosuuksien muutokseen, mutta näkemykset eivät ehtineet määräaikaan mennessä.

Maksuosuuksien muutosesitystä vastustivat Lapinlahti, Leppävirta, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki ja Vesanto.

Uuden sopimuksen ja maksuperusteen muutoksen hyväksyi 31,6 prosenttia kuntien määrästä (42 prosenttia, jos Tuusniemi ja Kiuruvesikin lasketaan) ja 66,4 prosenttia yhteenlasketusta asukasluvusta. Kuntalain mukaan yhteistoimintasopimuksen muuttamisen edellytyksenä on, että muutosta kannattaa 2/3 kunnista ja ne edustavat vähintään puolta alueen väestömäärästä. Sopimusmuutos ja maksuosuusperusteen muutos ei siis saanut tarvittavaa kannatusta.

Mikäli uusi sopimus olisi hyväksytty, se olisi tarkoittanut Suonenjoen osalta vuosittaisen maksuosuuden lisäystä noin 48 500 euroa ja Vesannon maksuosuuteen vuosittaista kasvua noin 11 000 euroa. Rautalammilla vuosittainen maksuosuus olisi pienentynyt reilu 7 000 euroa ja Tervossa lähes 25 000 euroa.

Maksuosuusperuste ei muutu, mutta yhteistoimintasopimusta päivitetään ajan tasalle. Maakunnallinen organisaatio pelastustoimessa otettiin käyttöön vuonna 2004 ja silloin sopimukseen kirjattiin kuinka ensimmäisinä vuosina hoidetaan asioita. Yhteistoimintasopimusta ei ole sen jälkeen päivitetty, joten sopimukseen tehdään nyt teknisiä korjauksia. Käytännössä se tarkoittaa, että vanhat, ohimenneet asiat poistetaan sopimuksesta. Maksuosuusmalli pysyy ennallaan, kuten kaikki perusasiat.

Jätä kommentti

*