lauantai 30.5.2020 Pasi

Parasta paikallista

Juhannus syntyy perinteistä

Keskikesän juhla juhannus on täynnä perinteitä. Moni vetäytyy luonnon helmaan mökille. Kuva: Päivi Taskinen-Kekki

Kokko, mökkeilyä, yhdessäoloa, saunaa ja herkkuja. Muun muassa kaikkea tätä kuuluu lukijoidemme juhannusperinteisiin, joita tiedustelimme Facebook-sivuillamme.

– Yhdessäoloa perheen ja läheisten kesken. Hyvää kesäistä ruokaa, muun muassa uusia perunoita, savukalaa, mansikoita ja grillausta. Saunomista vastan kanssa. Joskus juhannuskoivut ulko-oven pielessä. Kokolla järven rannassa ja yöttömän yön ihailua. Nuorempana juhannustanssit tanssilavalla, kirjoittaa Riitta Paananen.

–Juhannuskokko, mökkielämää, juhannusrieskaa, mansikkakakkua. Kesäkukat sen seitsemää sorttia maljakkoon ja laiturille ämpäriin. Juhannussauna vastan kera, yöttömän yön auringonlaskun katsomista kera itikoiden, Meeri Jouhki-Vilhunen kertoo.

Airi Lukkarisen oikea juhannus alkaa Suonenjoen seurakunnan juhannusjuhlilla Kaatron rannalla.
Sama osoite on myös Ville Heiskasella.

Juhannus on aikaa, jolloin moni hakeutuu lapsuuden maisemiin. Näin myös Raija Lainà.
– Lapsuuden maisemiin eli saareen satoi tai paistoi, vuosikymmenestä toiseen.
Hyvää ruokaa, juomaa ja sauna, hän kertoo.

– Sauna vastoineen, juhannuskoivut, kokko vanhempien rannassa Vesannolla. Makkaranpaistoa ja muurinpohjalettuja, kirjoittaa puolestaan Johanna Vehkaluoto.

Heikki Kiiski viihtyy juhannuksena töissä.

– Tervo Caravanilla yhdessäoloa. Asiakkaita ympäri Suomea. Lipunnosto, kokko, leikkejä ja pelejä, hän kertoo.

Yhdessäolo on yksi tärkeimmistä juhannuksen perinteistä. Mitä enemmän väkeä, sen parempi.
– Mennään mökille ja vietetään jussia yhdessä mökkinaapurin kanssa. Ja omat vieraat ovat kaikki tervetulleita mukaan juhlaan. Ensin syödään hyvin, sitten nostetaan Suomen lippu salkoon ja lauletaan lippulaulu. Sitten saunotaan uusilla vastoilla. Ja illan tullen kokoonnutaan kokolle ja makkaranpaistolle. Sitten ihaillaan yötöntä yötä ja maistellaan kaikilla aisteilla juhannusyön huumaa, tunnelmoi Aira Turunen.

Helena Nyman

Jätä kommentti

*