lauantai 30.5.2020 Pasi

Parasta paikallista

Ainakin lukuvuosi 2019–2020 vielä omalla kylällä

Tervon kunnanvaltuusto päätti viime joulukuussa, että kunta selvittää yläkouluopetuksen eri vaihtoehdot. Sellaisiksi kirjattiin opetuksen järjestäminen omana palveluna, ostopalveluna tai yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

Selvitystyö on laajapohjaista. Virkamiesten lisäksi siinä ovat mukana opettajat, asetetut työryhmät ja vanhemmat, joita on kuultu muun muassa kuntalaistilaisuuksissa.

– Se, että selvittäisimme yläkouluopetuksen järjestämistä yksistään omana palveluna omassa kunnassa, ei ole mahdollista. Tervo ei pysty rakentamaan sellaista toimintamallia, jossa se ei tarvitsisi tukea naapurikunnista. Yhteistyötä tehdään jo nyt, ja sen tarve kasvaa tulevina vuosina, kunnanjohtaja Petteri Ristikangas sanoo.

Tervo kävi neuvottelun naapurikuntien kanssa noin viikko sitten.

– Jos yläkoulun opetus hankitaan ostopalveluna, vaihtoehdot ovat Vesanto tai Kuopion Karttula, hallintojohtaja Kaija Tarvainen toteaa.

Kuopio ja Vesanto tarvitsevat aikaa omaan selvitystyöhönsä. Selvitykset ovat niiden sivistyslautakunnissa aikaisintaan joulukuussa. Päätökset jäävät täten kevääseen, joten ainakin seuraavana lukuvuonna opetus tapahtuu aikataulullisista syistä edelleen Tervossa.

– Mutta jo silloin opettajien työmäärä vähenee, kun ryhmiä joudutaan yhdistelemään. Samalla opettajan työn sisältö tulee vaativammaksi, kun saman ryhmän sisällä on eri luokkien oppilaita.

Yläluokilla oppilaita on 37. Tulevina vuosina oppilasmäärä laskee 20–30 oppilaan tasolle.
– Lapsia pitäisi olla viidestä kymmeneen enemmän jokaisessa ikäluokassa, jotta opetus pystytään järjestämään siinä muodossa kuin se nyt tehdään, Kaija Tarvainen kertoo.

Asiasta enemmän tiistain 2.10. lehdessä.

Jätä kommentti

*